Facebook Nasıl Kuruldu


facebook-zuckerberg

2004 yılında Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan facebook şu anda 250 milyondan fazla üye barındıran bir sosyal ağdır.Mark Zuckerberg’in kurmuş olduğu 2. sitedir. Kurduğu ilk site Facemash adında sadece Harvard Üniversitesi öğrencilerinin bilgilerini ve resimlerini barındıran ilk sosyal paylaşım sitesidir. Fakat Zuckerberg bu bilgileri, resimleri okuldan izinsiz aldığı için Harvard Yönetimi tarafından bu site kapatılmıştır.
Zuckerberg bunun üzerine okuluna bir yıl ara vererek oda arkadaşlarının desteğiyle ilk ismi “thefacebook” olan Facebook’u kodlamaya başladı. Zuckerberg 2004 yılında Facebook’un kodlamasını bitirdi ve sadece Harvard Üniversitesi öğrencilerine kullanımı açtı.
Facebook’un ünü kısa sürede Boston’daki diğer üniversitelere, liselere kadar yayıldı. Bu ilgi üzerine Zuckerberg bu siteyi Harvard dışına taşımaya karar verdi. 2006 yılında Facebook, 13 yaşından büyük, geçerli e-posta adresi olan herkesin kayıt olabileceğini duyurdu.
Mark Zuckerberg Facebook’u kurarken elbette yalnız değildi. Kurulum zamanlarında Andrew Mccollum ve Eduardo Saverin’den yardım aldı. Facebook’un yaygınlaşmasından sonra Dustin Moskovitz ve Chris Hughes Zuckerberg’e katkı sağladı. Bugün Facebook’ta Mark Zuckerberg kurucu ve Ceo olarak; Dustin Moskovitz, kurucu yardımcısı ve mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı olarak; Chris Hughes, kurucu yardımcısı olarak; görevlerini sürdürmektedir.